Η Γωνίτσα του Γκρινιάρη

Tuesday, September 19, 2006

Οι δισδιάστατοι Ιάπωνες με μπερδεύουν.

Πολύ.

Θέλω να πω, οι ζωές του είναι γεμάτες με τεράστια ρομπότ, εκρήξεις, οικολογικές καταστροφές, αστρόπλοια, στήθη σε μεγε8οσ 36 d, φαλούς μέσου μήκους 36 πόντων...

Και παρόλα αυτά κανείς δεν το παίρνει χαμπάρι.

Οι δισδιάστατοι Ιάπωνες πρέπει να είναι ένα μάτσο πολύ συγχυσμένων ανθρώπων μέσα σε μια extravagant κόλαση του Άντυ Γουόρχωλ, κλεισμένοι μέσα σε αιώνια μαρτύρια των οποίων η λύση περιλαμβάνει την επίτευξη τιτάνιων άθλων όπως:

-Εύρεση εργασίας (βαθμός δυσκολίας 7 στα 10)
-Σωτηρία του κόσμου (βαθμός δυσκολίας 5 στα 10)
-Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο (βαθμός δυσκολίας 8 στα 10)
-Αποφυγή βιασμού από τέρας του Mythos, εαν είναι γυναίκα (δυσκολία 9 στα 10)
-Εύρεση γκόμενας (δυσκολία 32 στα 10)

Όπως καταλαβαίνετε, αυτά είναι τα ερείσματα της anime εποποιίας. Τεράστια σενάρια απεριόριστου εγκεφαλικού αυνανισμού περικλείουν αυτές τις βασικές αρχές, φημιουργώντας σειρές επί σειρών στις οποίες πρωτγωνιστούν άτομα που μοιράζονται τα τυπικά χαρακτηριστικά της Ασιατικής φυλής:

-Μεγάλα στρογγυλά μάτια
-Μαλλιά χρώματος κόκκινου, μπλε, 12 αποχρώσεις του πράσινου και του ροζ
-Υπερμεγέθεις μαστούς για τις γυναίκες και ισομεγέθεις φαλλούς για τους άνδρες

Το κυριότερο στοιχείο όμως που χαρακτηρίζει τα anime είναι η μεγάλη γκάμα των ψυχολογικών παθήσεων και συναισθηματικών τριβών που περνούν οι Ιάπωνες κατά τη διάρκεια των περιπετειών τους, οι οποίες περιλαμβάνουν

-Ψυχοπάθεια, που οδηγεί σε εκατόμβες κομπάρσων
-Σχιζοφρένεια, που οδηγεί σε εκατόμβες κομπάρσων
-Απειροελάχιστη ανάπτυξη χαρακτήρων, που οδηγεί σε εκατόμβες κομπάρσων
-Κακό σενάριο, που οδηγεί σε εκατόμβες κομπάρσων

Σίγουρα θα έχετε κουραστει από αυτή την τόσο προσεκτικά δομημένη λίστα, αλλά υπάρχει και μια ακόμη κατηγορία που οφείλουμε να αναλύσουμε. Αυτή των ηλικιών των ηρώων μας.
Βλέπετε, ο μέσος όρος ζωής χαρακτήρων στα anime είναι 20 έτη ζωής, με όλα τα μετέπειτα έτη πιο επηρρεπή στη μαζική εξόντωση εν μέσω της σειράς. Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου με τα anime, κατάφερα να κατηγοριοποιήσω τις ασφαλείς ηλικίες μεταξύ των 6 και 17, καθιστώντας όλους τους υπόλοιπους αναλώσιμους.

Ένα άλλο πολύ αξιόλογο στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας των δισδιάστατων ιαπώνων είναι η μνημειώδης ημιμάθειά τους όσον αφορά οποιοδήποτε ιστορικό στοιχείο, όπως επίσης και η ικανότητά τους να αλλοιώνουν αυτά τα στοιχεία σε βαθμό που να κάνουν τον κόσμο γύρο τους ένα αντίστοιχα θλιβερό μέρος. Τα φαινόμενα που προκύπτουν σαν απόρροια αυτού του γεγονότος είναι ο διορισμός ανηλίκων σε θέσεις μεγάλης πολιτικής εξουσίας, ο απόλυτος βιασμός των μύθων που δανείζονται και αψυχολόγητες αντιδράσεις στους ήρωές μας.

Τα anime έχουν μέχρι τώρα κατηγοριοποιηθεί ως εξής:

-Του πούστη: Ονοματιζόμενα μετά την αναφώνηση του θεατή, όταν κατά τα μισά της σειράς, ο πρωταγωνιστής έχει συγκεντρώσει ένα χαρέμι 16 με 32 γυναικών που μένουν μαζί του στο ίδιο σπίτι (και σε μερικές περιστάσεις στο ίδιο κρεβάτι), κάνουν μπάνιο μαζί του και μερικές φορές του δίνουν μετά περισσής αγάπης και τεχνικής (καίτοι παρθένες) στοματικό έρωτα. Παρόλα αυτά, ο ήρωάς μας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ και βλέπει τα κοράσια σα φίλες, βοηθώντας τις να βρουν τον αληθινό έρωτα στην αγκάλη ενός άλλου, που προφανώς δεν είναι ηλίθιος.

-Ο ηλίθιος του χωριού: Γνωστά και σα self improvement, αυτά τα anime έχουν σαν κεντρικό χαρακτήρα έναν ήρωα ο οποίος κατέχει την ευφυΐα καθυστερημένου μαλακίου, αν και όπως μασ αποδεικνύει κατά το τρίτο επεισόδιο, αποτέλεσε το concept της ατομικής βόμβας. Ο ηλίθιος έχει μεγάλες φιλοδοξίες, ελπίζοντας μια μέρα να γίνει πρωθυπουργός, ή στη χειρότερη να πηδήξει την κόρη του περιπτερά. Περιτριγυρίζεται από ένα μάτσο ηλίθιους ®, που αποτελούν την παρέα του, που θα είχαν ισοπεδώσει την washington αν ποτέ η Ιαπωνία τους εξαπέλυε στην Αμερική. Παρόλα αυτά, όλοι τουσ θέλουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, δεν τα παρατάνε ποτέ και στο ενδιάμεσο καταστρέφουν τον κόσμο.

-Νερόβραστη επιστήμη: Σε αυτά τα anime, ήρωες είναι παιδάκια με υπερφυσικές δυνάμεις( πρωτότυποοοοοο; δεν απαντάει...) σε μια εσωτερική αναζήτηση με σκοπό να γαμήσουν. Εαν δεν το καταφέρουν μέχρι το τέλος της σειράς είναι πρόθυμα να καταστρέψουν τον κόσμο.

-Δραγούμια και Δρακόντοι: Κακέκτυπα του Tolkien, Conan ή/και Elric, οι σειρές αυτές έχουν τη χαμηλότερη σεναριακή ποιότητα. Οι ήρωες έχουν μεν μεγαλύτερες πιθανότητες ζευγαρώματος, αλλά η έλλειψη σεναρίου εγγυάται μια βραχύβια καριέρα.

Η γλώσσα των δισδιάστατων Ιαπώνων είναι Ιαπωνικά (δεν το περιμένατε αυτό ε;) όπως και μια περίεργη διάλεκτος, γνωστή και σαν engrish. Αρχαία θρησκευτικά κείμενα σώζονται σε ηλεκτρονική μορφή, με ποιο γνωστό τον Ψαλμό 12, παράγραφο 3. Επιτρέψτε μου να παραθέσω το σχετικό ψαλμό:

Captain: What Happen?
Operator: Somebody set up us the bomb
Captain: What!
Operator: We get signal. Mainb screen turn on
Captain: It's you!
Gatts: How are you gentlemen. All your base are belong to us.
Captain: What you say?
Gatts: You have no chance to survive make your time. Hahahaha
Captain: You know what you doing, take off every Zigg. For great justice.

Μέσα σε αυτά τα λόγια αοκαλύπτεται το μεγαλείο και το βάθος των engrish, μιας γλώσσας που χάνεται κάτω από το βάρος της γλωσσομάθειας. Και καθώς χάνεται, αναρωτιέμαι αν χάνεται και ένα κομμάτι των anime μαζί της.

Μακάρι πάντως γιατί τα έχω σιχαθεί.

2 Comments:

Blogger Balidor said...

Είσαι και πολύ γκρινιάρης .....

1:17 PM  
Blogger Blackcroach said...

paroti 3erw oti kapou ypervalleis ofeilw na pw oti ena megalo kommati tou eswterikou mou kosmou 8elei na symfwnhsei me tin teleia apoka8hlwsh kai katedafish pou 3exeilizei apo ayto to eilikrines ar8ro... :D
Arage meta apo 2 xronia 8a lew ta idia? :S

3:38 AM  

Post a Comment

<< Home